Tomografia Computerizată (TC) este o metodă ultraperformantă de diagnostic radiologic imagistic care a fost pentru prima dată utilizată cu succes în scopuri medicale în 1967 de către Godfrey Hounsfield în Marea Britanie, iar în 1971 a fost unstalat primil tomograf computerizat în spitalul englez din Wimbledon. De atunci acestea s-au dezvoltat destul de rapid, astfel, în prezent abia de iți poți imagina un spital fără un parata de Tomografie Computerizată sau un pacient complicat sau cu o patologie serioasă care necesită intervenție chirurgicală fără o examinare tomografică. Mai mult ca atât unele intervenții chirurgicale deja se efectuiază cu ajutorul Tomografului.
Există o varietate destul de mare de tomografe computerizate produse de diferiți producători așa ca Toshiba, Siemens, Philips, General Electric (GE), Hitachi ș.a. Cu siguranță lideri modiali se consideră companiile Toshiba (Japonia) și Siemens (Germania).
Centrul nostru Vă propune examinarea tomografică cu ajutorul aparatului japonez Toshiba Aquilion 4 (multispiralat) – acesta aparat sofisticat permite a examina toate organele (cu excepția inimii care este un organ dinamic) corpului uman (va urma). Examenul prin TC în cadrul centrului nostru se efectuiază în 2 variante: nativă și cu contrast.
Varianta nativă mai simplă prevede doar scanarea zonei corespunzătoare a corpului uman, reconstruirea multiplanară, tridimensională (3D), descrierea imaginilor obținute de către medicul imagist.
TC cu contrast este cu mult mai sofisticată și constă în introducerea contrastului intravenos care conține Iod și care permite colorarea vaselor sanguine ale organismului și corespunzător o diferenciere mai bună a țesuturilor diferitor organe în dependență de vascularizare, cu mult mai bine se diferenciază o tumoare, care deobicei este mai bine vascularizată decât țesuturile organismului. Mai mult ca atât, scanarea prin contrast are loc în 4 faze, adică de 4 ori: inițial faza fără contrast, apoi în faza arterială, faza parenchimatoasă și ulterior în faza venoasă sau excretorie. Aceasta permite nu doar a vizualiza de 4 ori mai bine organele, dar și funcția lor, cum circulă sîngele în ele și cum se elimină contrastul. Noi utilizăm doar contrast produs de Nykomed, General Electric, Omnipac 350, 100ml, care este lider pe piață, este cel mai scump, dar în schimb prezintă cele mai puține reacții adverse.