Săptămâna Internațională a Alăptării

saptamina alaptarii
 

1-7 august, săptămâna internațională a alăptării

 Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă (fără apă, sucuri, ceaiuri sau lapte formulă) până la șase luni de viață și apoi continuarea alăptării în paralel cu alte alimente până la vârsta de doi ani.

 
Săptămâna Internațională a Alăptării, a fost organizată la inițiativa WABA – World Alliance of Breastfeeding Action, o rețea internațională de organisme ce lucrează împreună cu OMS și UNICEF pentru promovarea alăptatului la sân.
Prima dată, săptămâna alăptării a fost celebrată în 1992, în Marea Britanie, Franța, Spania și China. De atunci, săptămâna alăptării este sărbătorită în fiecare an, de pe 1 pe 7 august, în peste 170 de țări, pentru a încuraja alăptarea și pentru a îmbunătăți starea de sănătate a bebelușilor din toată lumea.
 
În acest an sloganul evenimentului este “Alăptarea – fundament al vieții” si are ca scop sublinierea importanței comunicării și a mijloacelor moderne de transmitere a informației pentru educare ca o investiție într-un viitor sănătos.
 
Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra mamei şi copilului. În cazul mamei, creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială. În cazul copilului, combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența.